perjantai 7. elokuuta 2009

Kuvia + vuodatus.

Kirjoittipa random IRC-Galleriassa:
"Ja oon muute saanu tarpeekseni issikoist, lähinnä siks et vittu niitten kiihtyvyys ja vaihteisto on nollaluokkaa :o ja laukka samanlaista rynkytystä ku ex-ravureilla. Opettelis ensi perusaskellajit hyvi ennenku menis mitää possupassi/laukka sekotust :o Ja niil on hirveet satulat :D"


Tästä suutuin jo urakalla. Viitisen vuotta ja noin kolmellakymmenellä eri hevosella ratsastettuani kykenen varmasti sanomaan, että hevonen voi olla passitahtinen luonnostaan, mutta jos hevonen posottaa possupassia useita kierroksia putkeen kentällä mieleen nousee ensimmäiseksi tasan yksi ja yleensä aina pätevä syy tähän. Ratsastaja ei ratsasta hevosta joko a) tarpeeksi reippaasti tai b) kunnolla eteenpäin. Esim. töltissä passitahtisuus johtuu yleensä siitä, että hevonen on kasattu edestä mutta takapää on pitkänä. Tässä tilanteessa hevonen tulee mieluiten siirtää käyntiin ja ratsastaa uudestaan muotoon aloittaen rytmissä puolipidäte-pohje, puolipidäte-pohje. Hevosen kanssa on hyvä tehdä myös serpentiiniä, pieniä voltteja, pysähdyksiä, peruutuksia ja pohkeenväistöä, jotta sen saisi myötäämään kaulasta. Tölttiin siirryttäessä tulisi muistaa jatkaa puolipidätettä ja pohjetta. Missään vaiheessa ei saa vetää hevosta suusta tai potkaista pohkeella, mutta pohkeen pitää olla hevosen tukena, vaikkei se islanninhevosta ratsastaessa kiinni kyljessä olekaan. Istunnan tehtävänä on säädellä vauhtia ja joustaa töltin mukana, ohja säätelee omalla tahollaan vauhtia ja pitää hevosen kuulon yllä.
Jos hevonen on passitahtinen ravissa, tulee huolehtia siitä, että hevosella on edestä tarpeeksi tilaa. Istunnan pitää olla rauhallinen. Parhaiten ravi nousee siten, että siirtää painon ja käden samaan aikaan eteen. Jos kyseessä on laiskempi hevonen tulee ensin pyytää reippaampaan käyntiin/menemään vähän matkaa passitahtisesti, jonka jälkeen käsi ja istunta pyytävät ravia. Tästä voi olla poikkeuksia esim. hevosilla joilla täytyy ensin saada yhteinen sävel liikkumisen suhteen, mutta tämä kirjotus onkin tälläkertaa lähinnä yleisesti tarkoitettuna, sillä suurin osa islanninhevosista toimivat näillä avuilla.
Laukan passitahtisuus voi johtua reippaammilla hevosilla kiirehtimisestä. Jos hevonen kiirehtii laukassa ja oikoo kulmat, on hyvin todennäköistä että ratsastaja ei pidä kunnollista kontrollia istunnalla ja ohjalla. Jos hevoselle tulee kiire, sille voi puhella rauhallisesti, mutta tärkeintä on muistaa rauhallinen, syvä istunta ja kontrolloiva ohjastuntuma. Tällä ohjastuntumalla tarkoitan, että ohjat ovat kunnollisella suutuntumalla (mutta et kuitenkaan vedä hevosta suusta!) ja tekee kokoajan puolipidätettä jotta vauhti pysyy. Jos hevonen kiirehtii, varsinkin kulmissa se voi siirtyä erittäin epämukavaan possupassi-laukkasekoitukseen.
Tiedän, että teen itsekin virheitä, mutta pyrin aina korjaamaan ne. Aina ei ole maailman paras päivä, mutta yrittäminen on tärkeintä. Olen kuullut osan kirjoittamastani suoraan islantilaisten tuomareiden suusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti